Actueel Beleid Vogels Foto's Belvedere Links Contact

Natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied

 
  Verslag tulpenwandelingOp een mooie frisse zaterdagochtend bezocht ik ook dit jaar de tulpenwandeling, alhoewel ik nog wel even getwijfeld had, want al eerder was ik al bezoeker geweest, en het is in het zelfde gebied dacht ik.

Er hadden 37 personen aangemeld en er zouden twee groepen vertrekken, wat schetste mijn verbazing de Kalverschuur zat even voor tienen zo goed als vol, meer dan 70 personen kwamen naar de Kalverschuur om van de bloeiende tulpen te genieten.

De voorzitter Maarten Schoone refereerde er aan dat het voor de organisatie best van belang is dat ze enig zicht hebben op de deelname dus vooraf aanmelden is voor de organisatie een pré.

Deze ochtend konden belangstellende kiezen voor een 9 km lange wandeling door akkers en paden of 4.5 km. De personen die 9 km wandelden ontvingen in de Kalverschuur vooraf informatie van gids Theo van Dam. Daarna vervolgden ze de wandeling onder leiding van Erik Blaauw.

De gids van de 4.5 km wandeling was Jaap Langendoen. Hij vertelde ter plaatse over de tulpen, planten of dieren. Deze wandeling was uitermate verrassend, bijzondere was dat ook de Tulpenkwekers afstemmen op de behoefte van de markt qua kleurstelling. Dit jaar zag je hierom veel rood en paars (in allerlei kleurschakeringen) en aangezien dat mijn voorkeurskleuren zijn, kon de wandeling voor mij niet meer stuk! Door welk bouwland of waar we ook wandelden.

Het zijn niet alleen de kleuren van de tulpenvelden die het geheel zo wonderschoon maken, maar ook de kleurschakeringen van het nieuwe groen van bomen, grassen en gewassen. En het prachtige ochtendlicht van die zaterdag.

Daarnaast het ontmoeten van belangstellenden die je anders niet spreekt, onderwijl lopend van het ene naar het andere perceel kom je in gesprek met mensen die je nog nooit ontmoet hebt. Zo vroeg ik bijvoorbeeld aan een vroegere bewoner van het gebied: “klopt het wat onze gids zo zijdeling vertelt over de gewassen? dat kon deze mevrouw als ervaringsdeskundige geheel beamen.

Ook spraken we de Tulpenkwekers zelf die op dat moment aan het selecteren was, voordat er straks gekopt zou worden (het koppen is het verwijderen van de bloemknoppen, zodat alle energie van de plant richting de bol gaat, want daar draait alles om). Als wandelaar, genietend van de kleuren, vinden we dat natuurlijk jammer, maar als beroeps is dat natuurlijk van het grootste belang: een goed ontwikkelde bol waar later de juiste kleur en vorm tulp uit groeit.

Zo hoorde we ook dat de gids vooraf de tulpenkwekers geïnformeerd had over de wandeling, zodat ze niet verrast werden door vreemde vogels op hun gehuurde perceel, en toch gebeurde dat nog, in de praktijk zijn er soms meerdere personen die het land bewerken.

Wat ook een meewaarde was dat de gids informatie uitdeelde over het ontstaan van de tulp, en hoe de tulpenbol zich vermeerderd.

Met een voldaan gevoel kwamen we even na 12.00 uur weer aan in de kalverschuur waar we van verse koffie of thee met worteltaart genoten hebben.Riet Langendoen, vriend van Rivierduingebied.

Foto's van de tulpenwandeling


Overige artikelen.

 
Nieuws

6-5  Eerste jonge kieviten
10.14 Presentatie aardkundige belevenissen

Waarnemingen

laatste waarneming
03.01 Vlinders '16-'20
Volg hier alle waarnemingen LIVE

Agenda © NMC Rivierduingebied


Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied

adlus advisering                     Vrienden van het Rivierduingebied                     Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het RivierduingebiedOok vriend worden?