Actueel Beleid Vogels Foto's Belvedere Links Contact

Natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied

  26.07.2013 Uilskuiken!

Bij die uitroep denk je eerder aan een domme streek dan aan een uilenjonkie, maar vandaag pakte dat anders uit. Ben Barkema had ons, vrienden van het Rivierduingebied uitgenodigd, voor het ringen van zijn! jonge Kerkuilen. Meer dan 15 mensen kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen in de open kapschuur waar op flinke hoogte de kerkuilen kast hing.

Drie ! werd er geroepen door een van de twee  vrijwilligers o.a. Kees Breek uit Lelystad ,die boven op een lange ladder een voor een de kuikens uit de kast haalde, Drie?  dit tot verbazing van Ben en zijn vrouw Armgard die een aantal dagen tevoren nog vier hadden geteld.

Opgevreten was de uitleg, jammer maar helaas worden de jongsten dikwijls genuttigd door de oudere broers of zussen als er minder voedsel wordt aangebracht door de ouders. Gewoonste zaak van de wereld voor uilen maar voor ons een beetje luguber. Maar goed, drie prachtige dieren waren er nog en veel ach`s en ooh`s vielen hen te deel,  want zo vaak zien wij geen uilskuikentjes. Het oudste jong zat al mooi in de veren de jongere zaten nog heerlijk onder  het zeg maar ' baby pluis' maar allen in prima conditie.

Het eerste getoonde en oudste uilskuiken weerde zich flink en was van zijn behandeling niet gediend de jongere zaten beiden muisstil in een emmer. Wat zouden die beiden denken?  Vroeg men zich af? Nou ik denk zoiets van, nu ik ga doooooooood ! roep ik luid , dat werkte weer op het gemoed van de aanwezigen en weer klonken  ach`s en ooh`s door de stal.

Ze werden vakkundig gemeten, gewogen, geringd en nauwkeurig bekeken want aan een band ( randje) in de vleugels kon men misschien al opmerken of het een dame of heer was. Alle bevindingen werden nauwkeurig genoteerd en zullen daarna opgestuurd worden  naar het Vogeltrekstation in Wageningen waar de gegevens verwerkt en bewaard worden .

We kregen uitgebreid uitleg over het ringen en het doel er van en over de uilenballen ( braakballen ) die Ben ruim voldoende in zijn schuur vind! Leuk ! denk ik, Uileballen voor de kalverschuur, voor de bezoekers en de kinderen om uit te pluizen? Aan de hand van de schedeltjes en kaakjes is op te merken wat voor een soort muis de uil heeft verorberd.

Al met al een heel leuke en vooral leerzame avond ! Ben Barkema bedankt! voor de uitnodiging en voor de aangeboden kerkuilenkast die we binnenkort komen halen! We hebben er hier aan de Visvijverweg al een goede plaats voor.

 Christine Rill.Overige artikelen.
 
Nieuws

6-5  Eerste jonge kieviten

Waarnemingen

laatste waarneming
03.01 Vlinders '16-'20
Volg hier alle waarnemingen LIVE

Agenda İ NMC Rivierduingebied


Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied

adlus advisering                     Vrienden van het Rivierduingebied                     Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het RivierduingebiedOok vriend worden?